Alçıdan oluşan birçok dekor ürünü ile açının bir sanat haline bürünmüş olarak günümüzde görmekteyiz. Eşsiz ve benzersiz dekorlara imza atılmıştır. Bu kadar önemli olanbir ürün nasıl meydana gelmiş ve alçının oluşmasında sağlanan en önemli yapısı nedir onu anlatacağız. Alçıdan yapılan önemli dekor ürünleri başlıca Kartonpiyer, Göbekler, Kemerler, Aplikler, Ayak Çıtalar, Aynalık ve Nijler, Besmeleler ve Kilit Tasları, Bordur ve Perdelikler,
Çıta Donüşleri, Dairesel Sutünlar, Desenli Modeller, Duz Sutünlar, Göbek Modelleri, Isıklı Bantlar, Kapı Taçları
Kemerler, Koç Başları, Pano, Telefonluklar, Payandalar, Piyano Modeller, Sade Modeller, Spotlu Göbekler,Sutün Başlıkları, Tavan Çıtalar, Tonozlar ve Kapamalar v.b.
Alçı Taşı Nedir?
Alçı taşı, Jips olarak da bilinen, kalsiyum sülfat dihidrat (CaSO4 2 H2O) yapısında olan bu mineral taşının toz haline alçı denir. Kristalleri iyi gelişmiş 2 sertlikteki Alçı Taşının türüne selenit, lifli parlak türüne ise atlas taşı denir.
Alçı, alçı taşı denilen kalsiyum sülfat dihidratın (CaSO4 . 2H2O) yani Alçıtaşının, toz haline getirilip 190 derece sıcak suyun, buharlaşma ile suyun % 75’i gidene kadar ısıtılması ile oluşur.
Doğada bulunan düşük yoğunlukta bir taştır. Alçı taşının işlenmesi ile elde edilen alçının bugün dünyanın birçok ülkesinde ev ve iş yerlerinin duvar ve tavan kaplama malzemesi olarak kullanılmaktadır.Aynı zamanda tıp sektöründe de kullanımı yapılmaktadır.
Alçının insan yaşamını tehdit etmeyen 2 özelliği yanmaz ve dayanıklı olmasıdır. İnsan yaşamı içinde zehirli yada toksin olmayan alçı taşından elde edilen alçı, bitki ve hayvan yaşamını etkilemeden hatta iyileştirme özelliği ile, ev ve iş yerlerinde şekillenme ve dekor amaçlı kullanılmaktadır